Risico’s in kaart brengen
Om nou te willen weten wat je precies moet of kunt doen in geval van calamiteiten is het belangrijk om te weten welke risico`s er op de werkvloer zijn. Om daar inzicht in te krijgen heeft de overheid bepaald dat elk bedrijf in Nederland deze gevaren inzichtelijk moet maken middels een Risico Inventarisatie en Evaluatie, de zogenaamde RI&E.
Risico inventarisatie & evaluatie
Gelijk inzicht krijgen waar uw bedrijf staat op het gebied van veiligheid.
Wat valt er allemaal binnen een R.I. & E.?
Het opstellen van een RI&E staat beschreven in de Arbowet artikel 5. Dit document heeft tot doel om vast te stellen wat er mis kan gaan op de werkvloer. Dit kan door een rondgang op de werkvloer, of in complexere situaties, door middel van scenario`s, relevant voor de bedrijfsactiviteiten. Denk hierbij aan gevaarlijke stoffen of gebruik van gevaarlijke machines, maar ook psychosociale risico`s en ergonomische risico`s.
Gebaseerd op deze inventarisatie dienen er maatregelen te worden genomen om deze risico`s uit te sluiten of tot een minimum te beperken. Dit komt naar voren in het plan van aanpak, wat weer een vast onderdeel is van de RI&E. Deze RI&E inclusief het plan van aanpak wordt hierbij het uitganspunt van het te voeren Arbobeleid. De veiligheidsmakers helpen met het in kaart brengen en uitvoeren van deze RI&E. Kijk mee naar de mogelijkheden!
Je voldoet aan de wettelijke verplichting
Arbeidsrisico's leren kennen en verminderen
Kostenbesparing: lager verzuim, minder ongevallen, hogere productiviteit
Is mijn plan nog up-to-date?
Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat slechts 49% van de bedrijven een RI&E heeft. In 38% van die bedrijven staan niet alle belangrijkste risico`s in de RI&E. Dat betekent dus dat er nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering is. De wetgever geeft daarnaast aan dat het een up-to-date document dient te zijn. Dit betekent dus dat een RI&E dikwijls aangepast dient te worden naar gelang de situatie dat vraagt.
Wanneer is het dan nodig om de RI&E te herzien? Denk dan een reorganisatie, vernieuwde arbeidsprocessen, verbouwing of nieuwe systemen of machines.
neem contact opOmgaan met risico’s in 4 stappen
De Veiligheidsmakers nemen een veilige werkomgeving serieus. Dat begint bij de basis, het opstellen van een gedegen RI&E. Alle facetten van het bedrijf worden systematisch doorgelopen. Elk risico wordt vastgelegd, omschreven en geëvalueerd. Daarna worden alle risico`s gerangschikt op basis van prioriteit. De Veiligheidsmakers doen dit in de volgende 4 stappen:
Stap 1: Risico’s in kaart brengen
De eerste stap is het in kaart brengen van de risico’s. Een manier om dat te doen is om risico’s in te delen naar risicosoorten.
Stap 2: Evalueren
De volgende stap is het evalueren van alle risico`s en alle risico`s te vergelijken. Dit helpt om prioriteiten te stellen voor het plan van aanpak.
Stap 3: Plan van aanpak
De derde stap is het opstellen van een plan van aanpak. In het plan van aanpak staan welke maatregelen er worden genomen om de kans op risico’s op te verkleinen. Ook wordt hierin aangegeven binnen welke termijn de maatregelen moeten zijn ingevoerd.
Stap 4: Toetsen van R.I.&E.
De laatste stap is het laten toetsen van de R.I.&E. Heeft u meer dan 25 medewerkers in dienst, dan moet de RI&E worden getoetst door een Arbo deskundige.
Hoe wij jou kunnen helpen
De veiligheidsmakers begrijpen dat er een hoop bij komt kijken om een volledig en aansluitende risico inventarisatie en evaluatie op te stellen. Daarom ondersteunen wij jouw organisatie graag in het opstellen van de RI&E.
Stel je vraagWat zegt de wet?
Het is belangrijk te weten dat een risico inventarisatie en evaluatie wettelijk verplicht is. Vanuit de overheid wordt er beleid gevoerd om werknemers te beschermen voor gevaren en risico’s tijdens de uitvoer van werkzaamheden.
ArboWet Artikel 5
- Bij het voeren van het arbeidsomstandighedenbeleid legt de werkgever in een inventarisatie en evaluatie schriftelijk vast welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich brengt. Deze risico-inventarisatie en -evaluatie bevat tevens een beschrijving van de gevaren en de risico-beperkende maatregelen en de risico’s voor bijzondere categorieën van werknemers.
- In de risico-inventarisatie en -evaluatie wordt aandacht besteed aan de toegang van werknemers tot een deskundige werknemer of persoon, bedoeld in de artikelen 13 en 14, of de arbodienst.
- Een plan van aanpak, waarin is aangegeven welke maatregelen zullen worden genomen in verband met de bedoelde risico’s en de samenhang daartussen, een en ander overeenkomstig artikel 3, maakt deel uit van de risico-inventarisatie en -evaluatie. In het plan van aanpak wordt tevens aangegeven binnen welke termijn deze maatregelen zullen worden genomen.
Andere diensten
Ervaringen met De Veiligheidsmakers
Een no-nonsense cursus met veel voorbeelden uit de praktijk. Door de actieve manier van lesgeven vliegen de uren voorbij. Richard heeft enorm veel kennis en weet dat op een prettige manier over te brengen. Dikke aanrader!
Sinds een aantal jaren werken wij met veel plezier samen met Richard, hij verzorgt voor ons de BHV cursussen en/of herhalingen. Je merkt bij Richard dat hij snapt hoe de praktijk werkt dat zie je terug in zijn cursussen. Hij betrekt de cursisten, stemt de behoeft van een ieder af en gebruikt relevante voorbeelden uit de praktijk. De dag wordt keurig verzorgd met BHV boeken en oefenmaterialen. Ik kan Richard zeker aanbevelen!
Heb je nog vragen?